A múlt század egyik öröksége, hogy megjelentek a női öltözködésben a maszkulin, azaz a férfias elemek. Ennek okai alapvetően a háborúk, a férfiak elvesztése, a nyersanyaghiány, a nők kényszerű munkába állása, ami fel is szabadította a nőket és egyszersmind kényszerpályára is állította, összekuszálva a régi leosztott férfi-női szerepeket.

Képek: Balra a szögbelövő Rosie-t ábrázoló ikonikus plakát és nagyon is nőies modellje. Jobbra Coco Chanel, aki a férfiöltözékekből merészen merített, miközben átreformálta a női divatot. Forrás: pinterest.com, time.com

Na mármost itt nem erről lesz szó, csak szeretném tisztázni, hogy a férfiasan öltözködő nő és a kinézetében férfias nő, nem teljesen ugyanaz. Ebben az írásban elsősorban a férfias megjelenésű nőknek szeretnék tippeket adni a stílusos megjelenéshez.

Tehát, ha a stílustanácsadó szemszögéből közelítjük meg a témát, akkor azt, hogy mi áll jól egy hölgynek 4 elem határozza meg.

1) Személyes színei, 2) Alakja, 3) Személyisége, 4) Arc és testkaraktere, miszerint nőies, férfias, vagy éppen tinédzser jellegű – nagyon leegyszerűsítve.

Ezzel a negyedik kritériummal foglalkozik David Kibbe, művész és stílusszakértő igencsak behatóan és kifejezetten árnyaltan. Számunkra jelen esetben az a picike szelet a lényeg Kibbe testtípus-rendszeréből, hogy ha egy nő megjelenése, arca és/vagy alkata férfias jellemzőket tükröz, akkor bizony ezt az öltözködése kapcsán is figyelembe kell venni.

De mi is jellemzi a férfias nőt? Sok esetben 180cm körüli testmagasság, csontos arcfelépítés, általában téglalap, vagy atletikus alkat széles vállakkal, esetenként mélyebb hangszín. Ez utóbbiról sokaknak beugorhat Karády Katalin, aki gyermekkori emlékeimből, mint férfias nő derengett fel, pedig Marlene Dietrich-ez hasonlóan nem tartozik a Kibbe által felvázolt legférfiasabb, DRAMATIC csoportba. Chanel-t sokkal inkább oda sorolnám.

Képek: Karády Katalin, Marlene Dietrich Forrás: Inkey Tibor: Karády Katalin 1942., mandadb.hu, gradsubotica.co.rs, stylezator.com, photos.com/Alfred Eisenstaedt, artphotolimited.com

Tilda Swinton, a jelenség

Ha valaki olyat kéne említenem, akinek a külseje valóban a férfi és a női lét között félúton billeg, akkor az egyik mindenképp Tilda Swinton lenne. Nem véletlen, hogy az Orlando című filmmel alapozta meg hírnevét. A történet szerint a főhős 400 évig tapasztalja a világ történéseit először férfiként, majd nőként. Ki gondolná a lovakkal fotózkodó ifjú hölgyről, hogy az amerikai filmipar ufo-szerű jelensége is lehet belőle, ha már nem így ismertük volna meg? Mert kétségtelen, hogy Swinton kisasszony beleég a retinába, ha egyszer valaki látja és ki gondolta volna, hogy ugyanez a furcsa kinézetű jelenség egyszer szép nőként jelenik meg egy filmalkotásban, többek között azért, hogy újra meghökkentsen és figyelmet keltsen.

Amit pedig Swinton kisasszonytól tanulhatunk megjelenésben, az a letisztult szabásvonalak és a lágyan eső anyagok harmóniája, ha épp kedve szottyan stílusos, modern nőként mutatkozni.

Képek: Pinterest

Anjelica Houston, a díva

Vajon mi volt a titka, ennek a csontos, lapos, férfias nőnek, hogy egy olyan ízig-vérig férfit el tudott csábítani, mint Jack Nicolson? Azt hiszem az önbizalom és az értékeinek tökéletes kiaknázása. Magas volt, mutatós és mindemellett kacér.

Forrás: pinterest.com, Annie Lebowitz

Tökéletesen megtestesítette a dívát és a dívaság minden elemét fel is sorakoztatta; a grammra kimért sminket, ami erőteljes, mégsem durvítja el kemény arcvonásait, karakteres színű, sima vonalú ellenben lágy esésű ruhákat, dekoratív ékszereket, nagy kalapokat. Leginkább talán az egyiptomi Nofretiti-t juttatja eszünkbe hatásos megjelenésével.

Pásztor Anna, az amazon

Álljon itt egy magyar példa is, bár kétségtelen, hogy még hosszú a külföldi színésznők és énekesnők listája e témában. A mi amazon hölgyünk viszont megkerülhetetlen egyéniség, és mint ilyen, izgalmas téma. Ráadásul, most, hogy a Dancing with the stars című tévéműsorban is feltűnt, még azok is megismerhették a nevét, akik nem tartoztak az Anna and the barbies rajongótáborába.

Forrás: Playboy, nlc.hu, ripost.hu, annaandthebarbies.hu, tv2.hu

Atlétikus alkatához, csontos arcél társul. Ahhoz, hogy díva legyen viszont túl jó fej. Pásztor Anna vonzereje az önazonosság és az őszinteség. Amikor átlag trendi csajnak sminkelik, elveszti egyéniségét. Az áll neki a legjobban, ha kicsit extrém. Nem hiába nyerte meg magának egy karakteres hazai divatmárka.

Forrás: Maison Marquise

Leave a comment