A cím ezesetben arra utal, hogy mindenkinek meg lehet találni azt a ruhaszínt, amiben a legszebb, azaz a legcsábítóbb. Tudja ezt Hollywood is már évtizedek óta és teszi felejthetetlenné a filmek kulcsjeleneteit egy megfelelő színű ruhával.

Hiszen ki ne emlékezne Julia Roberts-re, ahogy piros ruhájában végig vonult a Four Seasons folyosóján a Micsoda nőben, vagy Reese Witherspoon rózsaszín kosztümös karakterére Doktor Szösziként, Kate Hudson halványsárga estélyijében számomra emlékezetesebb, mint maga a film, a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt, Audrey Hepburn Givenchy ruhakölteménye a Funny Face-ben pedig joggal nevezhető ikonikusnak.

Emlékezetes ruhák

Forrás: www.style-yourself-confident.com, pinterest.com

A színeknek tehát komoly szerepe van abban, hogy mennyire látnak vonzónak minket egy ruhában az emberek.

Hogyan állapítható meg és mitől függ voltaképpen, hogy melyik az a szín, ami a legjobban áll nekünk?

A színtanácsadás, Hollywoodban befutott karrierje után beszűrődött a mindennapi életbe. Több könyv is született a témában és egymást követték a különböző színrendszereket kialakító szakemberek. A 4 fő színtípust, – ami Johannes Itten, festőművész és művészetpedagógus nevéhez kötődik – végül további 3–3-ra osztották, így alakult ki a ma legelfogadottabb 12–es színtípus meghatározás.

12 színtípus

Forrás: Empatik Stílus

Az elemzés azonban egyáltalán nem szubjektív, hanem fizikai alapokon nyugszik, úgy hogy a bőrünk pigment tartalma reagál az egyes színekre. Azt talán felesleges ecsetelni, hogy nagyon sokféle bőrszínnel rendelkezünk, valaki egész fehér, van aki picit rózsaszínes, esetleg sárgás, vagy épp kreolos, könnyen barnuló típus, az ázsiai, afrikai, stb. bőrszínekről nem is beszélve. Ennek megfelelően minden arcszínhez található egy vagy több olyan szín, ami mellett élettelivé válik, azaz kevésbé láthatóak a szem alatti karikák, így fiatalabbnak és egészségesebbnek látszik tulajdonosa. Ezt az ominózus színt pedig mi, stílustanácsadók színkendőkkel teszteljük, egészen pontosan minimum 70 darab kendővel. A kendők lényege, hogy az összes intenzív hideg és meleg színt tartalmazzák, illetve ezek világosabb, lágyabb és sötétebb verzióit is. Ezek segítségével lehet beskálázni az egyénnek megfelelő legjobb és legrosszabb színeket. Igen a legrosszabbakat is, ami legalább olyan fontos!

Így módosulnak a színek

 Forrás: Empatik Stílus – Így módosulnak a színek

A színelemzés tehát megmutatja legszebb színeinket, amik körvonalazzák, hogy melyik színtípushoz állunk a legközelebb. Az a tapasztalatom, hogy a klienseimnek csak egy része kategorizálható be teljesen egy-egy színtípusba. Mivel hiszek a sokszínűségben és az egyéniségben ezért külön, egyéni palettákat rakunk össze, egyéni színkombinációkkal.

Mire jó a színtípus elemzés?

Ha tudod, hogy milyen színek állnak jól és miért, gyorsabban és biztosabban tudsz választani a ruhaboltban. Nem lesz annyi szekrényben lógó, „valamiért sosem veszem fel” fölöslegesen megvásárolt darabod. A ruháidat szívesen viseled majd egytől egyig és könnyebben is kombinálod, nem mellesleg biztosan többször fognak megdicsérni, hogy „Milyen jól nézel ki!”, „Milyen csinos vagy!”. Emellett megtudhatod, hogy milyen sminkszíneket használj és milyen hajszínekkel érdemes kísérletezned.

A következő hónapokban írni fogok a különböző színtípusokról. Megosztom veletek tapasztalataimat, illetve azt a keveset emlegetett témát is fejtegetem majd, hogy mi van, ha már jártál színtípus elemzésen, tudod a színtípusodat. Hogyan használd, illetve mik az egyes színtípusok veszélyei, azok az utcák, amikbe bele lehet sétálni, mint túl sötét, túl színes, vagy éppen túl klisés.

A cikk a womagic.hu oldalán publikálva