A maszkviselés egyáltalán nem derít jókedvre. Szükséges rossz, ami kitudja meddig lesz jelen a mindennapokban. Japánban élő barátnőm mesélte, hogy náluk már régóta bevett szokás, hogy aki beteg, az maszkban jár a mások iránti figyelmességből. Nálunk viszont a legtöbb embert taszítja, vagy épp cikinek találja a maszk viselését.


Hetek óta az motoszkál a fejemben, hogy vajon mégis hogyan tudnám ezt elfogadhatóvá tenni szélesebb körben? Illetve hogyan maradhat egy nő nőies a maszkban? Nyilván egy stílustanácsadó érdeklődése a stílus körül forog, így én a járvány ezen szegmensével vagyok hivatott foglalkozni. Hihetetlenül fontosnak tartom, hogyha az öltözékünk részévé tesszük a maszkot, akár egy kalapot, akkor sokkal többet fogjuk viselni és sokkal könnyebb szívvel. Ebben a megvilágításban már egészségügyi kérdésnek is tekinthetjük a maszk divat-kiegészítővé transzformálását.
Aki ismer, tudja rólam, hogy szeretem kielemezni a dolgokat. Ha kell régi korokat, kultúrákat tanulmányozok, hogy megoldjak egy-egy tervezési feladatot. Így tettem most is. A megoldás alapvetően pofon egyszerű, csak talán nehezen feldolgozható a nyugati nők számára. Azt kezdtem elemezni ugyanis, hogy mitől nőiesek a nikábot viselő nők. Hiszen az arab nők évszázadok óta megoldották azt a problémát, hogyan legyenek nőiesek úgy, hogy eltakarják arcuk 2/3-át.


Leírom tehát, hogy mire jutottam:
1. szemhangsúlyos smink2. a maszk anyaga/színe/mintája köszönjön vissza a ruházatodon3. a maszk színe, kontrasztossága harmonizáljon veled /vagy legalább a ruháddal :)/pl: sötét tél típus – akinek általában sötét a haja -, sötétebb maszkokat viseljen (erre gyönyörű példa a Bewooden maszk-reklámja; szőke, lágy ősz édesanyámnak pedig egy vanília színű lehelet finom barackszín-virágos maszkot készítettem4. Ha szemüveges vagy, akkor lehetőleg a szemüveg kerete alatt kezdődjön a maszk
Kiegészítés: én a textil maszkokba mindig teszek egy szűrő réteget, ami vagy egy orvosi maszk, vagy egy megszárított bébipopsitörlő.

Leave a comment